01 жовтня відбулося тематичне засідання дискусійно-правового гуртка «ФЕМІДА», на якому члени гуртка ознайомилися з Програмою відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення.

Активну участь у підготовці теоретичного матеріалу за темою і практичних наробок взяли члени гуртка, магістри групи 1091М-П (Правове забезпечення авіаційної діяльності).

Виступаючі обговорили питання надання безоплатної правничої допомоги, зокрема ознайомили інших членів гуртка із законодавством України та міжнародними документами у цій сфері, інституційною структурою системи надання безоплатної правничої допомоги та основними механізмами забезпечення доступу до такої допомоги в Україні, а також з основними питаннями застосування медіації системою надання безоплатної правничої допомоги.

Особливий інтерес серед учасників тематичного засідання гуртка викликали вимоги до особи медіатора, дії якого спрямовані на врегулювання проблем мирним шляхом. Така зацікавленість пов’язана з тим, що нинішні магістри, вже маючи вищу юридичну освіту, мають право опробовувати себе як медіатори. Для цього, відповідно до вимог статті 9 Закону України “Про медіацію”, вони повинні пройти базову підготовку медіатора в Україні або за кордоном.

Для членів гуртка були запропоновані варіанти установ які надають якісну підготовку медіаторів та видають Сертифікат про проходження базової підготовки медіаторів міжнародного зразка. Серед таких, у тому числі, є Центр медіації та ефективних переговорів ДУІТЗ.

За сканованим QR-кодом, ви отримаєте
додаткову інформацію про надавача цієї освітньої послуги.

У ході засідання було також наголошено, що у контексті військового часу цей процес має свої особливості, оскільки війна впливає на всі аспекти суспільного життя, включаючи правосуддя.

Члени гуртка виявили бажання продовжити розгляд питань, що стосуються надання безоплатної правничої допомоги та ролі медіації у вирішенні спорів і конфліктів.

Додатки:

Основні засади функціонування системи надання БПД в Україні

Основні механізми забезпечення доступу до БПД

Безоплатна правнича допомога і медіація

Механізм реалізації програми відновного правосуддя за участю неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення

За інформацією кафедри права
та соціально-гуманітарних дисциплін