З метою привернення уваги наукової спільноти, публічних службовців, політиків, правників і лідерів громадських організацій до практики примирних процедур у воєнний та повоєнний час 13 грудня 2023 року на базі Льотної академії Національного авіаційного університету відбулося засідання круглого столу на тему «Впровадження перехідного правосуддя на засадах медіації».

Ініціатором і організатором заходу стала кафедра права та соціально-гуманітарних дисциплін Льотної академії Національного авіаційного університету (ЛА НАУ). Співорганізаторами – Інститут вищої освіти Національної академії педагогічних наук України (НАПН України), Державний університет інтелектуальних технологій і зв'язку (ДУІТЗ). Їх співучасть у заході невипадкова, адже саме ці заклади змогли мобілізувати свій науково-педагогічний потенціал на нагальні проблеми регіонів у воєнний час. Як приклад, Кіровоградщина – це регіон, який прийняв більше 97 тис. внутрішньо переміщених осіб, із них 26 тис. дітей. Тому основним напрямом студентських гуртків, юридичної клініки «Юрконсалт» ЛА НАУ є правова допомога цій категорії осіб. Одещина відзначена як регіон, де найпотужніша медико-психологічна допомога пораненим тілом і душею людям. Тому ДУІТЗ свою діяльність спрямував на розвиток медіації та врегулювання конфліктів, створивши Центр медіації та ефективних переговорів. Київщина – це край потужного волонтерського руху, тому Інститут вищої освіти НАПН України став координаційним центром взаємодії між закладами вищої освіти, громадськістю і громадами України.

На початку заходу з вітальним словом до його учасників звернувся виконувач обов’язків директора ЛА НАУ, доктор технічних наук, професор – Сергій Неділько, який зосередив увагу присутніх на тому, що заклади вищої освіти повинні стати центральною ланкою просвітницької, науково-дослідницької роботи з питань перехідного правосуддя і медіації, адже саме студентська молодь має пропагувати мову примирення. Крім того, у виступі керівника зазначалося, що перехідне правосуддя має декілька сценаріїв: від застосування суворих покарань у судовому порядку – до пошуку компромісів та альтернативних способів вирішення проблеми. Який із них прийнятний на сьогодні – це і є темою дискусії.

До привітання доєдналися також співорганізатори круглого столу – ректор ДУІТЗ Олександр Назаренко, кандидат фізико-математичних наук, доцент та перший заступник директора Інституту вищої освіти НАПН України Олена Слюсаренко, докторка педагогічних наук, старша наукова співробітниця. В їх вітальних виступах увагу присутніх було зосереджено на проблемах і перспективах закладів у вирішені спорів/конфліктів у воєнний та післявоєнний період.

Під час заходу спікерами круглого столу було акцентовано на особливостях діяльності закладів у воєнний час в контексті заявленої теми.

Зокрема, представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислав Закаблук, зосередив увагу на правах громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України та участі Уповноваженого у їх додержані.

Світлана Хаджирадєва, проректорка з навчальної роботи ДУІТЗ, координаторка міжнародного проєкту DAAD «Конфлікти в контексті допомоги біженцям» від України, докторка наук з державного управління, професорка, поінформувала про важливість рівня компетентності медіатора у вирішені спорів і конфліктів та про особливості ризиків, які пов’язані з низьким рівнем проведення медіації.

На теоретико-педагогічних аспектах конфліктів у вищий школі, що пов’язані з гарантованістю прав студентської молоді, науково-педагогічних працівників під час війни та повоєнного відновлення зосередила увагу координаторка проєкту ЄС Еразмус+ «UNICOM – Посилення співпраці між університетами і громадами», головна наукова співробітниця відділу взаємодії університетів і суспільства Інституту вищої освіти НАПН України, Олена Оржель, докторка наук з державного управління, доцентка.

Про соціальний діалог як інструмент антикризового управління велася мова у виступі Ольги Петроє, завідувачки відділу дослідницької діяльності університетів Інституту вищої освіти НАПН України, голови громадської організації «Аналітично-консалтинговий центр публічного врядування і права», професорки, докторки наук з державного управління.

Проблеми сімейної медіації як інструменту захисту прав дитини в перспективі застосування елементів перехідного правосуддя в Україні були підняті у виступі адвокатки, медіаторки, керівниці центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України, Голови Комітету з сімейного права Національної асоціації адвокатів України, Лариси Гретченко.

До виступів досвідчених спікерів доєдналися молоді науковці ЛА НАУ. Семен Співак, майбутній правозахисник, представив кафедру права та соціально-гуманітарних дисциплін. У виступі дослідника переконливо лунали меседжі про найкращі практики з медіації на міжнародному рівні, зокрема у Німеччині і Японії. Здобувачі вищої освіти Євген Гвозденко і Дмитро Шаповалов, що представили кафедру менеджменту авіаційної діяльності, долучилися до організованого круглого столу з доповіддю на тему «Бізнес-медіація як спосіб вирішення конфлікту».

Підвів підсумок заходу завідувач кафедрою права та соціально-гуманітарних дисциплін ЛА НАУ Богдан Стецюк, доктор юридичних наук, професор, та повідомив, що за результатами виступів спікерів зафіксовані ключові проблеми, які є підставою для подальшої співпраці учасників круглого столу та віднайдення ефективних способів урегулювання конфліктів у воєнний та повоєнний період. Зокрема, найближчим часом заплановано партнерство зі стейкхолдерами Еллою Ламах, головою Всеукраїнської громадської організації «Центр «Розвиток демократії», тренеркою, гендерною експерткою та Світланою Кустовою, доценткою кафедри євроінтеграційної політики Навчально-наукового інституту державного управління та державної служби Київського національного університету Тараса Шевченка, адвокаткою, Заслуженим юристом України, кандидатом наук з державного управління.