28 березня 2021 року на базі Льотної академії Національного авіаційного університету відбувся Чемпіонат Кіровоградської області зі спортивного туризму. Це змагання з індивідуальної туристської техніки в закритих приміщеннях, які проводяться окремо серед юнаків і дівчат, є й командний залік.

Близько 50 учасників, 14 команд з Кропивницького, Побужжя, Помічної, Новгородки, Знамянського району взяли участь в змаганнях, серед них 5 команд з льотної академії (тренери – аспірант академії Микола Олексин та доцент кафедри Ф і ПФП Лопатюк Олена). Дистанція змагань складалася з 3-х ділянок – кваліфікаційної, основної та фінальної. Ідея дистанції – від подолання простих перешкод до найскладніших. Перші дві частини дистанції відбулися на базі навчально-тренувального науково-дослідного центру пошуку та рятування (ауд. 103 першого корпусу). Учасники долали перешкоди за допомогою підвішеної мотузки (маятником), умовне болото по жердинах, спуск-підйом по вертикальним перилам, траверс скельної ділянки, навісну переправу, переправу по паралельних мотузках, демонстрували вміння в’язати туристські вузли. Найбільш вправні учасники, які вклалися у визначений суддями контрольний час виходили до фіналу – це 12 чоловіків та 6 дівчат.

Фінальна ділянка була обладнана в спортивному залі першого корпусу і включала подолання етапів, пов’язаних з рятувальними роботами в туризмі. Учасник (учасниця) сам наводив крутопохилу переправу, здійснював підйом по вертикальним перилам, піднімав умовно потерпілого із тріщини, транспортував його по крутопохилій переправі, спускався сам. Як відзначив головний суддя змагань, суддя міжнародної категорії, президент Кіровоградської обласної федерації спортивного туризму Олександр Колотуха – «Федерація з деяким авансом надала академії право проведення таких змагань – ще не всі туристські етапи можуть бути встановлені. Але параметри залу достатні, а найголовніше – це бажання академії розвивати цей напрямок з точки зору розвитку навичок пошуку та рятування, можливостей спортивного туризму, скелелазіння, які й відіграли вирішальну роль». І дійсно змагання відбулися на високому спортивному рівні, дистанція відповідала четвертому класу змагань.

Переможцями змагань стали Набок Євген з кропивницького турклубу «Про Трек» серед чоловіків та Цуркан Олена з турклубу льотної академії «Крила мандрів» серед дівчат, в командному заліку перемогла команда Льтної академії в складі Олексина Миколи, Назаренка Данила та Цуркан Олени. Також в нас є призові ІІІ місця в особистому заліку: Олексин Микола та Молочко Софія і ІІ місце в командному заліку – Дейнега Антон, Січкар Дмитро та Молочко Софія.

Серед учасників змагань кафедрою туризму та авіаційних перевезень, кафедрою пошуку, рятування, авіаційної безпеки та спеціальної підготовки, кафедрою фізичної та психофізіологічної підготовки була проведена профорієнтаційна робота зі вступу бажаючих до лав академії.

Цінні призи для нагородження переможців надала кропивницька фірма «Про Трек» (директор – О. Бродовий).