В період з 15.03  по 19.03.2021 року у Білоруській державній авіаційній академії (БДАА) відбувся захід під назвою «Тиждень інновацій-2021», до участі в якому була запрошена і Льотна академія НАУ. Викладачі та курсанти академії провели 2 лекції у форматі онлайн на платформі MicrosoftTeam для слухачів Білоруської авіаційної академії. Організацією взаємодії займалися співробітники кафедри інформаційних технологій та Навчально-наукового центру міжнародної освіти та співробітництва (К.В. Суркова, К.В. Долгоєрова, Н.М. Соменко).

18.03.2021 заняття було присвячене одному з найбільш динамічних та інноваційних напрямків розвитку сучасного світу – безпілотним літальним апаратам. Інженери з експлуатації безпілотників Центру БПЛА ЛА НАУ Володимир Барвінок, Едуард Бачко, а також курсант 5 курсу факультету ЛЕ та ОПР Богдан Каплун провели онлайн-лекцію на тему «Матеріально-технічне забезпечення професійної підготовки спеціалістів з БПЛА». В лекції взяли участь курсанти 3 курсу БДАА, що навчаються за спеціальностями:

- Технічна експлуатація повітряних суден і двигунів

- Безпілотні авіаційні комплекси (за напрямками)

- Безпілотні авіаційні комплекси (цивільної авіації)

- Технічна експлуатація безпілотних авіаційних комплексів

Куратором заходу зі сторони БДАА виступив завідуючий кафедрою повітряних суден та двигунів Ліпінський А.І.

Впродовж заняття наші лектори розповіли про:

-   актуальність використання та розвиток БПЛА в Україні;

-   правила використання повітряного простору в Україні;

-   співробітництво Льотної академії НАУ з партнерами у напрямках розвитку БПЛА;

-   Центр БПЛА академії, напрями його роботи;

-   аудиторне та технічне забезпечення професійної підготовки фахівців з БПЛА..

19.03.2021 з лекцією на тему «Конструкція перспективних літаючих апаратів» виступила старший викладач кафедри авіаційної техніки, кандидат педагогічних наук Черноглазова Ганна Віталіївна. Слухачами були курсанти військового факультету 3-4 курсів, а також курсанти відділення середньої спеціальної освіти. Куратором лекції від Білоруської академії був заступник начальника з навчальної та наукової роботи командування військового факультету Белекало І.Й.

В ході заняття лектор розповіла про:

-   характеристики та застосування в авіації композиційних та керамічних композиційних матеріалів;

-   розвиток нанотехнологій та використання їх можливостей в літакобудуванні та експлуатації авіаційної техніки;

-   види біопалива, способи їх отримання та застосування при авіаційних перевезеннях;

-   американський та європейський досвід створення електричних літаків, демонстраторів та електрифікованих силових установок у контексті збільшення ефективності використання літальних апаратів.

Представники БДАА висловили подяку за цікавий матеріал і сподівання на подальшу співпрацю, зокрема у напрямку вивчення та розробки безпілотних літальних апаратів, та готовність провести онлайн лекції в рамках обміну досвідом між двома авіаційними закладами вищої освіти.