У рамках вивчення нормативних освітніх компонентів «Педагогіка вищої школи» й «Вища школа та науково-педагогічна діяльність» для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти ступеня доктора філософії спеціальностей 011 Освітні, педагогічні науки та 275 Транспортні технології (спеціалізація 275.00 «Авіаційний транспорт») 29 листопада 2023 року в Льотній академії Національного авіаційного університету була проведена гостьова лекція на тему «Інклюзивна освіта у вищій школі: виклики сьогодення».

Модератор зустрічі – керівник психологічної служби академії, психолог, к.пед.н., доцент Сергій РАДУЛ – виступив зі вступним словом, в якому розкрив напрямки діяльності психологічної служби, нормативно-правові аспекти організації освітнього процесу у вищій школі з урахуванням принципу недискримінації, матеріально-технічні та методичні засоби створення ефективного інклюзивного освітнього середовища й шляхів попередження проявів булінгу.

Основним доповідачем виступила запрошена гостя – доцент кафедри психології та соціальної роботи Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка, практичний психолог, консультант, к.психол.н., доцент Ірина РАДУЛ.

Провідними тезами гостьової лекції стали: основні принципи інклюзивного навчання; забезпечення освітньої безбарʼєрності; засоби інклюзивного освітнього процесу; особливості викладання в інклюзивному освітньому середовищі; зарубіжний досвід запровадження інклюзіі.

До онлайн-лекції також долучилися здобувачі першого (бакалаврського), другого (магістерського) рівнів вищої освіти академії за такими спеціальностями: 272 Авіаційний транспорт, 073 Менеджмент, 081 Право.

Захід відбувся в режимі гостьової лекції з елементами інтерактивних запитань та живої дискусії. Усі учасники почули від спікерів приклади інклюзивного навчання в закладах вищої освіти в нашій державі та закордоном, конкретні випадки роботи практиків зі здобувачами, які мають спеціальні освітні потреби та форми організації ефективного, толерантного, недискримінаційного інклюзивного освітнього середовища. Актуальними були й питання щодо спілкування з воїнами, які повернуться до закладу вищої освіти на навчання, толерантної та дружньої комунікації із Захисником України, що стало основою для планування такої тематичної лекції на майбутню зустріч.

За інформацією аспірантури Льотної академії НАУ