Отримати безкоштовний ПЛР-тест на COVID-19 можуть не лише пацієнти, у яких є підозра на коронавірусну хворобу.

Сімейний лікар повинен направити на безоплатне тестування пацієнтів з симптомами пневмонії та ГРВІ, повідомило в Міністерстві охорони здоров’я .

Згідно з офіційними стандартами лікування, сімейний лікар обов’язково повинен призначати ПЛР-тестування таким категоріям пацієнтів:

  • із підозрою COVID-19;
  • з ознаками інших ГРВІ;
  • з ознаками вірусної пневмонії;
  • з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом групам повинні спершу провести швидке тестування на антиген до COVID-19 до того, як рекомендувати ПЛР-тест.

Направлення на безкоштовне тестування повинен надати сімейний лікар.

Також звертаємо увагу, що в Україні з’явився новий цифровий інструмент – електронний рецепт, який буде потрібен при купівлі антибактеріальних препаратів.

У рамках боротьби з неконтрольованим вживанням протимікробних препаратів, зокрема антибіотиків, Міністерство охорони здоров’я України запровадило з 1 серпня продаж цієї категорії ліків за електронним рецептом.

Основні положення:

Головна умова для виписки електронного рецепта полягає у тому, що заклад, лікарі та пацієнти мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо заклад ще не працює з ЕСОЗ, лікар може оформити лише паперовий рецепт. Протягом перехідного періоду це не має значення, але після його закінчення пацієнт не буде мати можливості скористатися паперовим рецептом. Про завершення перехідного періоду МОЗ попередить заздалегідь.

Що стосується пацієнтів, то зареєструватися можна або через декларацію із сімейним лікарем, або безпосередньо під час візиту до будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картку, дітям – свідоцтво про народження), та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Тобто українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

• Антибіотики має призначати тільки лікар!

Раціональна антибіотикотерапія полягає в тому, що при виборі антибіотика лікар повинен врахувати низку факторів, зокрема, чутливість бактеріальної інфекції до певного виду антибіотика, коректне дозування, особливості прийому та тривалість курсу. Самостійне призначення антибіотика, який комусь допоміг, більше схоже на лотерею, аніж на раціональний підхід до лікування.

• Антибіотики застосовують тільки в разі бактеріальної інфекції

Антибіотики не діють на віруси чи інші, окрім бактерій, причини хвороб, тобто призначення антибіотика, наприклад, при гострій респіраторній вірусній інфекції (ГРВІ) не має жодного сенсу.

Пересічна людина не достатньо обізнана, щоби самостійно визначити – це справді бактеріальна хвороба чи лише вірусна інфекція, яку дозу та як тривало треба приймати антибіотик.

• Необхідно чітко дотримуватися дозування, частоти прийому та тривалості курсу

Приймайте антибіотики в певний час: наприклад, при триразовому прийомі – зранку о 6, о 2 по обіді та о 10 ввечері. Це забезпечить рівномірну концентрацію препарату впродовж доби.

Навіть якщо ви почуваєтеся краще, не можна припиняти лікування антибіотиком самостійно, адже недолікована інфекція може повернутися, а бактерії, що її спричинили, виробити стійкість.