25 листопада на кафедрі професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук Льотної академії НАУ відбулась студентська конференція «Голодомор-геноцид 1932-1933 років: пам’ятаємо».

Зі вступними словами до учасників конференції звернулись завідувач кафедри права та правового регулювання авіаційної діяльності, доктор юридичних наук, професор Богдан Романович Стецюк, а також завідувачка кафедри професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук, докторка педагогічних наук, професорка Тетяна Степанівна Плачинда.

Б.Р. Стецюк у своєму виступі «Західна Україна і Голодомор» розповів про збір коштів та продовольства галичанами задля порятунку українців за Збручем, активну позицію західноукраїнського населення у поширенні на міжнародній арені відомостей про катастрофічні масштаби голоду в радянській України.

Т.С. Плачинда поділилася родинними спогадами про Голодомор, акцентувала на важливості збереження пам’яті про цю трагедію, адже дослідження Голодомору неможливо здійснювати без усної історії, яка лише підтверджує геноцидний характер Голодомору.

Завідувачка довідково-бібліографічним відділом НТБ Льотної академії Тетяна Пилипівна Украінцева презентувала книжкову виставку-реквієм «Пам’ять, що не згасне», в якій представлені тематичні видання (посібники, збірники документів, енциклопедії, монографії) та поінформувала студентів про потенціал бібліотеки і сучасні можливості якісного обслуговування читачів.

Першокурсники факультету менеджменту, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Правове забезпечення авіаційної діяльності», підготували доповіді-презентації:

- «Міфи про Голодомор» (Семен Співак),

- «Матеріальний світ дітей в роки Голодомору» (Аврора Асатрян),

- «Тема Голодомору в образотворчому мистецтві» (Яна Відергольд),

- «Український Голод 1932-1933 років на екрані: кінематографічне представлення Голодомору» (Анастасія Попруженко),

- «Як сучасне світове мистецтво працює з темою голоду» (Аріна Баштова).

Під час обговорення були використані відеоматеріали та музичний супровід – «Мелодія» Мирослава Скорика.

Модераторка заходу І.І. Романько наголосила на необхідності вивчення цієї непростої, трагічної сторінки в історії нашого народу не лише для того, щоб наступне покоління знало, але й для того, аби в майбутньому подібні трагедії ніколи не повторювалися.

Підсумовуючи, учасники конференції зазначили, що Голодомор 1932-1933 років був наслідком не стихійного лиха, а спланованих системних заходів тоталітарного комуністичного режиму, був злочином геноциду. Намір знищити українську націю зародився задовго до 1932 року та існує до сьогодні.

Національна пам’ять є однією з основ національної ідентичності. Саме національна пам’ять робить нас сильнішими і здатними чинити спротив російській агресії.

За інформацією доцентки кафедри професійної педагогіки
та соціально-гуманітарних наук Ірини Романько