24 червня, в Кропивницькому відбувся перший туристичний форум, присвячений внутрішньому туризму, можливостям та перспективам розвитку туристичної галузі на території Кіровоградської області.

Проведення форуму викликано потребою обговорення нагальних проблем у розвитку туристичного потенціалу області: останній місяць відбувалось багато зустрічей в органах обласної влади, за результатами яких стало зрозуміло, що є потреба у створенні майданчику для отримання інформації та налагодження зв’язків між органами влади та суб’єктами туристичного ринку. Адже Кіровоградщина має вагомий для розвитку туристичної галузі рекреаційний та історико-культурний потенціал. 

З вітальним словом до учасників форуму звернулися голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Марія Чорна та голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга. Голова наглядової ради ПАТ «НВП «Радій» Євгеній Бахмач презентував туристичний магніт нашої області - Парк-готель «Скіфія» та готель «Перлина Таврії».

Регламентом роботи Форуму було передбачено роботу трьох панельних дискусій. Другу панельну дискусію «Креативні та культурні індустрії та туристичні кластери: від ідеї до реалізації. Приклади успішних кейсів», вів президент обласної федерації спортивного туризму, завідувач кафедри туризму та авіаційних перевезень Льотної академії Національного авіаційного університету, доктор географічних наук Олександр Колотуха.

Цю панельну дискусію він розпочав своєю доповіддю «Рекреаційно – туристський потенціал Кіровоградської області для розвитку внутрішнього туризму», в якій проаналізував наявні в області рекреаційно-туристські ресурси та означив можливі напрямки їх використання.

Олександр Колотуха також представив проєкт, який розробляє науково-дослідна лабораторія проблем інноваційного розвитку регіонального туризму кафедри туризму та авіаційних перевезень під назвою «Блакитний тризуб Кіровоградщини». Це – розроблені та пройдені туристськими групами академії туристичні маршрути річками Інгул, Синюха, Південний Буг з водного, пішохідного та велосипедного туризму.

Під час роботи другої панельної дискусії на прикладах успішних практик інвестування бізнесу у туристичну галузь Кіровоградщини були розглянуті й обговорені й інші проєкти. Розглянувши ці приклади, можна сміливо стверджувати що Кіровоградщина повинна сприяти розвитку функціонування індустрії гостинності, малого і середнього підприємництва, регіонального туризму. І роль науковців, а Льотна академія в цьому напрямку – провідний науковий центр Кіровоградської області, надзвичайно важлива.