У сучасних умовах розвитку вищої освіти в Україні набуває актуальності підвищення фахової майстерності й кваліфікації науково-педагогічних працівників, у тому числі вивчення досвіду освіти передових країн світу.

На запрошення Республіканського Інституту Вищої школи Республіки Бєларусь спільно з освітньою онлайн-платформою SKLAD (Мінськ, Бєларусь) науково-педагогічні працівники Льотної академії НАУ взяли участь у програмі міжнародного он-лайн стажування: «Моделі та технології виховання у міжнародних освітніх практиках університетів», що проводилось 13–15 травня 2021 року.

Програмою передбачався розгляд форм і методів формування та розвитку у студентської молоді громадянської і соціальної відповідальності, морально-культурних цінностей, лідерства (як у навчальній, так і поза навчальній діяльності); вивчення моделі роботи університетів зі студентською молоддю, засобів залучення студентів у громадське життя, стимулювання студентської активності, створення академічного середовища і освітніх сервісів.

В рамках он-лайн стажування викладачі ЛА НАУ ознайомились з досвідом Каліфорнійського університету в Санта Круз (США), Університету Барселони (Іспанія), Мадридського Політехнічного Університету (Іспанія), Університету Берліна (Німеччина), Європейського університету Віадріна (Німеччина), Університетського Коледжу Лондона (Великобританія), Гданського Університету (Польща), Університету Миколи Коперніка (Польща).

Упродовж трьох інформаційно насичених днів викладачі Льотної академії прослухали цикл лекцій та відвідали вебінар іменитих спікерів, які ділилися інноваціями, надавали практичні поради:

- «Соціальна відповідальність як результат освіти в університеті 21-го століття». Спікер - Франсиско Естебан Бара, доктор педагогічних наук і доктор філософії, професор Університету Барселони (Іспанія).

- «Сучасні напрямки в теорії, політиці і практиці громадянського виховання». Спікер - Віль Вейгелерс, доктор наук, професор педагогіки Університету гуманістичних Досліджень в Утрехті (Нідерланди).

- «Студент в німецькому ЗВО – між свободою вибору і правом на участь». Спікер - Тобіас Штюдеманн, директор офісу зв'язку Вільного Університету Берліна.

- «Сприяння студентам і формування громадянських компетенцій у вищій освіті». Спікер - Ян Гермен Джанмаат, доктор наук, професор і дослідник в Університетському коледжі Лондона.

- «Відповідальність як ключова компетентність у вищій освіті». Спікерка - Улла Глессер, доктор наук, професор, директор Інституту Управління Конфліктами в Європейському університеті Віадріна (Німеччина).

- «Громадянська освіта: ідеї, досвід і участь студентів (досвід США)». Спікерка - Елізабет Бомонт, доктор наук, професор політики та директор юридичних досліджень Каліфорнійського університету в Санта Круз (США).

- «Розвиток соціальних та громадянських навичок у студентів Мадридського політехнічного університету». Спікер - Хосе Марія Завала Перес, викладач в Мадридському Політехнічному Університеті, дослідник в сфері оцінки соціального впливу науки, технологій та інновацій.

- «Як віртуальні кампуси можуть сприяти розвитку компетенцій у студентів». Спікер - Адам Ягелло-Русиловськи, доктор наук, професор, декан по студентським і міжнародним програмам Факультету соціальних досліджень Гданського університету, консультант Уряду Республіки Польща з молодіжної політики.

- «Громадянська освіта в Польщі». Спікерка - Віолетта Копинська, доктор наук, заступник директора Інституту педагогічних наук університету Миколи Коперника (Польща).

- Виховання через освіту. в контексті сучасних моделей пізнання». Спікер - Лобанов Олександр Павлович, доктор психологічних наук, професор кафедри проектування освітніх систем Республіканського інституту вищої школи Республіки Бєларусь.

«Полікультурне виховання студентів засобами історичної та художньої освіти». Спікер - Панов Сергій Веніамінович, кандидат педагогічних наук, професор кафедри історико-культурної спадщини Бєларусі Республіканського інституту вищої школи Республіки Бєларусь.

Викладачі ЛА НАУ взяли активну участь в обговоренні актуальних питань щодо результатів досліджень ролі виховання громадянськості в демократичних країнах; можливостей вищої освіти США та Європи у сприянні залучення студентів до громадського життя та розвитку соціальних компетенцій.

Учасники стажування мали можливість встановити зв’язки зі спікерами для майбутніх спільних наукових і прикладних проєктів, результати яких широко використовуються у навчальному процесі.

Організаторами стажування підготовлено додаткові матеріали до кожної онлайн-зустрічі, кейс методичних матеріалів (відеозаписи занять, презентації спікерів тощо).

Вивчати передовий досвід і все найкраще впроваджувати у вітчизняну систему освіти, інтегруватися в міжнародний освітній простір і кооперувати зусилля - це не просто обов’язок кожного науково-педагогічного працівника, а реальна вимога часу. Бо тільки так можна бути сучасним і конкурентноздатним викладачем.

Стажування надало його учасникам нові теоретичні знання, можливість опанувати нові унікальні методики, набути досвід викладацької діяльності, обмінятися корисною інформацією із зарубіжними колегами та отримати нові наукові зв’язки.