12 травня 2021 року о 10:00 в Льотній академії НАУ розпочала роботу IV Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні аспекти розвитку STEM-освіти у навчанні природничо-наукових дисциплін», яка присвячена 70- річчю Льотної академії Національного авіаційного університету.

На початок конференції до її роботи доєдналося понад 100 учасників. Конференція відбувається в online-форматі.

Місія конференції: обговорення актуальних питань використання STEM-технологій у навчанні природничо-наукових дисциплін в закладах вищої освіти та загальноосвітніх навчальних закладах різного профілю.

Аудиторія: науковці, викладачі, аспіранти, докторанти, здобувачі наукових ступенів, управлінці, студенти та всі працівники освіти, які сприяють розповсюдженню ідей розвитку STEM-освіти.

Ольга Кузьменко, професорка кафедри фізико – математичних дисциплін ЛА НАУ, докторка педагогічних наук, доцентка повідомила про основні напрями роботи конференції: світовий досвід та перспективи розвитку викладання природничо-наукових дисциплін в контексті засад STEM-освіти; інноваційні технології навчання природничих дисциплін в закладах загальної середньої освіти; теоретико-методологічні аспекти формування STEM-компетентностей в процесі навчання студентів та учнів; використання освітніх платформ для організації міжнародної проєктно-дослідницької STEM-діяльності; фізико-математичні та інженерно-технічні дисципліни як фундаментальний складник розвитку STEM-освіти в закладах вищої освіти; застосування інформаційно-комунікаційних технологій та програмно-педагогічного забезпечення у навчанні природничо-наукових дисциплін за STEM-напрямами.

З вітальним словом до учасників науково – практичної конференції звернувся заступник начальника Льотної академії Національного авіаційного університету з навчальної, науково – методичної та виховної роботи Михайло Сорока.

«Одним із актуальних та вагомих інноваційних напрямів, що прослідковується на сучасному етапі становлення освітнього-наукового інноваційного середовища є STEM-освіта. В Україні вже сформовано нормативно-правове забезпечення інноваційності та концептуальних засад STEM-освіти. В Льотній академії цей напрям впроваджується з 2016 року з проведення багатьох заходів різного рівня, а саме: Міжнародного семінару «STEM-освіта – проблеми та перспективи», Міжнародної конференції «Актуальні аспекти розвитку STEM-освіти у навчанні природничо-наукових дисциплін», Всеукраїнського фестивалю STEM-ВЕСНА», - зазначив Михайло Сорока.

Швидкий розвиток науки та техніки вносить свої корективи завдяки впровадженню STEM-технологій в освітній процес закладів вищої освіти, зокрема й Льотної академії НАУ, так як ми є експериментальним закладом освіти, що приймає участь у Всеукраїнському експерименті із створення віртуального STEM-центру, є координаторами в Кіровоградській області Всеукраїнського фестивалю STEM-Весна, залучаються наші студенти та курсанти до проєктної діяльності із залученням STEM-технологій, захищаються докторські та кандидатські дисертації з цього напряму.

Одним із Центрів STEM-освіти в Україні є місто Кропивницький.

Михайло Сорока побажав учасникам конференції плідної роботи, творчого натхнення, енергії, здобуття нових ідей, що допоможуть у подальшому реалізувати свої задуми в освітянській галузі та проєктній роботі на засадах STEM-освіти.

IV Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні аспекти розвитку STEM-освіти у навчанні природничо-наукових дисциплін», яка присвячена 70-ти річчю Льотної академії Національного авіаційного університету працюватиме 12 та 13 травня 2021 року.