15 липня 2020 року в Льотній академії НАУ відбувся випуск першої групи слухачів проєкту«Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» і десятої, ювілейної групи, що випускається в Льотній академії НАУ у співпраці з Міжнародним фондом соціальної адаптації та Норд університетом.

У 2014 році Льотна академія НАУ стала партнером Благоднійного фонду «Міжнародний фонд соціальної адаптації» (Україна) та університету НОРД (Норвегія) у реалізації проєкту «Україна-Норвегія», а у 2020 році – проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему». Протягом цього періоду в академії пройшли перепідготовку та соціальну адаптацію понад 300 військовослужбовців та членів їх сімей.

30 учасників ювілейної групи опановували в Льотній академії НАУ програму навчання «Створення стартапу та організація власної справи» та проходили цілий ряд заходів зорганізованих громадською організацією «Європейський шлях 4.0» із психологічної адаптації, правової грамотності, технологій працевлаштування та відкриття власного бізнесу, бізнес-практики та експертного консультування щодо участі у конкурсах з підтримки бізнесу, підготовки грантових заявок.

Зрештою, тримісячний курс навчання, практики та написання власних бізнес-проєктів добіг свого завершення. І наші слухачі-випускники із почуттям гордості за пройдений шлях приймали Zoom– вітання від організаторів та партнерів проєкту. Насамперед перед слухачами виступив організатор проєкту в Україні президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов. Він привітав учасників із вагомим надбанням та наголосив, що цей семестр через пандемію та особливі умови навчання став справжнім викликом і для учасників і для викладачів, і разом з тим, часом змін та нових можливостей.

До його привітань приєднався тимчасово виконуючий обов’язки ректора Національного авіаційного університету, доктор філологічних наук, професор АртурГудманян, який подякував учасникам проєкту за довіру до Льотної академії Національного авіаційного університету та правильний вибір напряму для продовження навчання та саморозвитку.

Із словами підтримки до слухачів звернулася заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Світлана Лобанова, яка системно та послідовно підтримує проект. Вона зазначила, що у Регіональному фонді підтримки підприємництва чекають на цікаві бізнес-проєкти слухачів, які можуть бути підтримані фінансово.

І завжди хвилююча мить, навіть, якщо захід проходить в онлайн форматі – вручення випускних документів. Начальник Льотної академії Національного авіаційного університету, доктор технічних наук, професор, Почесний громадянин нашого міста Сергій Неділько зачитавнаказ про випуск та вручення випускникам спільного сертифікату Льотної академії НАУ та Норд університету, диплому Міністерства закордонних справ Норвегії, сертифікату Льотної академії НАУ про проходження навчання за програмою «Створення стартапу та організація власної справи» та свідоцтва про проходження курсу «Підготовка зовнішнього пілота (оператора) БПАК». Сергій Миколайович наголосив, що участьу проекті «Норвегія-Україна» набагато ширше ніж просто навчання та професійна адаптація – це можливість формування абсолютно нового світогляду, бачення саморозвитку та великий крок до участі у  інноваційному розвитку та розбудові українського суспільства за прикладом Норвегії.

До привітань з нагоди вручення дипломів долучилися постійні партнери ГО «Європейський шлях 4.0» та Льотної академії НАУ начальник обласного відділу Міністерства у справах ветеранів України Людмила Гуріна, керівник обласного ресурсного центру з питань допомоги учасникам АТО, випускник проєкту «Україна-Норвегія» Віктор Колінько та експерт Агенції регіонального розвитку Кіровоградської області Тетяна Головченко.